27.02.2018

Українське Дунайське пароплавство переводить свій флот під прапор Словаччини

Дунайское пароходство

ПрАТ "Українське Дунайське пароплавство" (УДП) реалізує програму з переведення частини комерційного флоту під прапор Словаччини з тим, щоб зайти на ринок перевезення вантажів з/в порт Констанца. Про це повідомив в.о. голови правління судноплавної компанії Дмитро Чалий.

"Пароплавство здійснює роботу з переведення флоту, який знаходиться в оперуванні, під прапор Словаччини, що дозволить уникнути обмежень "третього прапора" в портах Румунії. Це дасть можливість флоту пароплавства брати участь в перевезеннях з/на глибоководний порт Констанца, який сьогодні є одним з головних транспортних хабів у Східній Європі", – розповів Чалий.

За його словами, це один із кроків, які робить УДП для якісного зростання вантажної бази. Ще одним потенційним джерелом збільшення перевезень є повернення традиційного вантажопотоку – залізорудної сировини (ЗРС) Полтавського ГЗК (маршрут Ізмаїл – австрійський Лінц), яке в 2012-2013 рр. становило до 40% від загальних експортних перевезень компанії. З другого кварталу 2014 року УДП фактично не бере участі в перевезенні цього ЗРС.

"У випадку його відновлення можливо розраховувати на перевезення до 300 тис. тонн на рік", – повідомив Чалий.

Крім того, він заявив, що УДП сподівається на зростання перевезень на меткомбінат Смедерево.

"Іншим традиційним вантажопотоком пароплавства є залізорудна сировина на металургійний комбінат Смедерево (Сербія). Сьогодні він працює на повну потужність, і простежується можливість розширення виробництва. Можливе збільшення перевезень як рудних вантажів і вугілля в експортному напрямку, так і готової продукції комбінату", – зазначив в.о. керівника УДП.

Він також спрогнозував вантажопотік УДП в 2018 році.

"Обсяг вантажоперевезень річковим флотом ПрАТ" УДП "запланований на рівні 2 млн 450 тис. тон, у тому числі експорт – 1 млн 450 тис. тон, між іноземними портами (МІП) + імпорт + транзит – 1 млн тон. Після тривалого затишшя з другої половини лютого зафіксовано пожвавлення зернового ринку. Зараз ведеться договірна робота, вже підписано кілька контрактів на перевезення зернових вантажів у МІПі", – розповів Чалий.

У цілому, за його словами, Дунайський фрахтовий ринок є конкурентним, з великою кількістю дрібних судновласників і характеризується відсутністю довгострокових контрактів і перевезеннями на спотових умовах.