25.05.2020

Кількість бідних в Україні різко збільшиться - ЮНІСЕФ

Понад 6 мільйонів людей в Україні можуть опинитися за межею бідності через соціально-економічну кризу, викликану COVID-19.

Про це свідчать показники консервативного сценарію Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), який базується на макропрогнозі Кабінету Міністрів України.

Згідно з аналітикою, рівень бідності зросте з 27% до 44%. Вплив на дітей буде ще більш відчутним: з 33% до 51%. Тобто, нинішні розрахунки ЮНІСЕФ припускають, що важке фінансове становище очікує кожну другу сім'ю з дітьми.

"ЮНІСЕФ стурбований, що погіршення економічної ситуації матиме найбільш руйнівний вплив на багатодітні сім'ї, одиноких батьків з дітьми, сім'ї з дітьми до трьох років і одиноких пенсіонерів старших за 65 років", – йдеться в офіційному пресрелізі організації.

У зв'язку з критичним зростанням дитячої бідності та незахищеності сімей, ЮНІСЕФ закликає президента, парламент, уряд і місцеву владу вжити термінових ефективних заходів соціального захисту для пом'якшення наслідків COVID-19.

"Незважаючи на наявні обмеження державного та місцевих бюджетів, подолання дитячої бідності має стати головним пріоритетом, інакше в довгостроковій перспективі неминучі проблеми розвитку для всієї країни. Йдеться, зокрема, про збільшення кількості дітей в інтернатних закладах, еміграцію, проблеми зі здоров'ям та економічним становищем сімей, а також загалом перешкоду до розвитку дитини", – йдеться у зверненні.