14.07.2023

Рада ухвалила закон про спрощення управління багатоквартирними будинками

Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт №7029, який декларує своєю метою спрощення управління багатоквартирними будинками.

За відповідний законопроєкт проголосували 245 народних депутатів на пленарному засіданні в п'ятницю, 14 липня.

Спрощення полягає в можливості використання електронних інструментів та електронного цифрового підпису.

Ухвалення законопроєкту дасть змогу прискорити процедуру скликання зборів співвласників багатоквартирних будинків та ухвалення важливих рішень, що стосуються, зокрема, відбудови.

Законопроєкт був ухвалений в першому читанні у січні 2023 року.

Серед нововведень, передбачених документом:

  • запроваджується можливість використовувати електронні підписи (ЕП) під час голосування (зміни до Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку"),
  • створюється можливість брати участь у зборах "дистанційно" (зміни до Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку"),
  • зменшується більшість голосів, необхідних для прийняття рішень, до 50%+,
  • ОСББ звільняються від необхідності нотаріально посвідчувати підписи на документах для вчинення реєстраційних дій,
  • скасовується потреба при цьому змінювати чинні статути ОСББ.

Нагадуємо:

Даний законопроєкт критикувався так званою "спільнотою ОСББ". Зазначалося, що в цілому, законопроєкт 7029 несе правову невизначеність та обнулення судової практики щодо діяльності ОСББ заради дуже сумнівних змін з другорядних питань.

Серед зауважень, які висувалися "спільнотою ОСББ" до проєкту:

  • Ухвалення закону №7029 змусить тисячі ОСББ посеред повномасштабної війни викладати свої статути в новій редакції, щоби привести їх у відповідність з новими правилами прийняття рішень. З одного боку, на перереєстрацію статутів дається 3 роки після скасування режиму воєнного стану. З другого боку - ніде не сказано, що протягом цього строку чинні статути ОСББ зберігають чинність (як це 2018 року зробили в аналогічній ситуації для товариств з обмеженою відповідальністю).
  • Посеред повномасштабної війни кожне рішення загальних зборів ОСББ можна буде оскаржити з формальних причин.
  • Закон 7029 містить зміни на користь забудовника, які дають останньому можливість визначити зміст статуту ОСББ, яке створюється в новобудові, і надалі фактично контролювати його "золотою акцією" в 25% площ. Законопроєкт виписаний так, щоб власники великих площ (читай - самі забудовники) у новобудовах могли оперативно створити ОСББ в момент, доки мають більшість "зареєстрованих" площ, сформувати "своє" управління, встановити у статуті більшість для прийняття всіх рішень у 75% голосів, і надалі блокувати будь-які зміни до статуту чи переобрання правління.