07.08.2018

Єврокомісія анонсувала нові правила надання громадянства країнами ЄС

ES

Нові норми опублікують у вересні.

Європейська комісія запланувала у вересні опублікувати нові норми щодо надання громадянства країнами-членами Європейського Союзу. Про це заявила єврокомісар з питань юстиції Вєра Юрова, пише Поштівка.

Зокрема, Єврокомісія закликає країни Євросоюзу до більшої стриманості при наданні громадянства особам, які не є членами ЄС.

"Єврокомісія стежить за розвитком ситуації із так званими "золотими паспортами" із великим занепокоєнням", – зауважила вона.

За її словами, останніми роками зросла кількість паспортів країн ЄС для вихідців третіх країн, отриманих виключно на підставі здійснених інвестицій в економіку країни чи внаслідок придбання дорогої нерухомості.

Крім того, у звіті згадуються, наприклад, Кіпр, Мальта і Греція, які видають чимало довгострокових дозволів на проживання (так звані "золоті візи") або повноцінне громадянство ("золоті паспорти") особам з Китаю або колишніх республік СРСР. Так, головна проблема полягає у тому, що одержувачі таких національностей можуть вільно пересуватися по всьому Союзу.

"Ми не хочемо ніяких троянських коней у Євросоюзі. Деякі країни-члени повинні докладати більших зусиль, щоб їхнє громадянство не отримували злочинці, які можуть нашкодити безпеці Європи або відмивати гроші", – підкреслила Юрова.

Раніше стало відомо, що в Україні запровадять сертифікаційний іспит з української мови для осіб, які подають клопотання про прийняття до громадянства України