11.06.2015

Московський патріархат втрачає свій вплив в Україні та за її межами


Тенденція стрімкої втрати прихожан Московським патріархатом створює умови для розвитку Української православної церкви.

Московський патріархат стрімко втрачає вплив в Україні і може припинити своє існування. Така тенденція може відкрити шлях до формування єдиної Української Автокефальної Православної церкви, незалежної від Москви, та підірвати вплив патріарха Кирила і його церкви в країні та за кордоном. Більше половини всіх парафій та значна частка єпархій Московського патріархату, єпископів, яких обирав особисто Кирил, знаходяться на території України. Таким чином, вірогідність того, що багато, якщо не більшість з них, незабаром перейдуть до Української Автокефальної Православної Церкви, не тільки буде означати значне зниження розміру і багатства Московського Патріархату, але і обмежить вплив Кирила в Кремлі та в інших православних колах.

Якщо Московський Патріархат втратить всі свої парафії та єпархії в Україні, Російська Церква перестане бути найбільшою православною конфесією в світі. Проте малоймовірно, що це відбудеться відразу. Але навіть якщо певна частка з них і справді перейде до УАПЦ, що на разі і відбувається, вплив Московської церкви та патріарха Кирила серед православних та серед лідерів інших християнських конфесій буде знижуватись. Крім того, Українська церква, яка розквітне під час цих змін, відіграватиме важливу роль в православному та християнському світі. У зв'язку з цим, Москва буде боротися зі всіх сил та заперечувати очевидне до тих пір, поки це можливо.

Наприкінці квітня 2015 року патріарх Філарет, Предстоятель Української Православної Церкви, закликав до об'єднання всіх православних церков в Україні заради протистояння впливу Росії через релігійні установи. Після цього суспільно-політичне інтернет-видання «ГОРДОН» дізналося думки чотирьох експертів не тільки щодо можливих результатів боротьби за Україну, а й щодо православ'я в якості політичної та моральної сили Росії. Їхні судження в цьому питанні мають більшу цінність, аніж недостовірні статистичні дані.

Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» , стверджує, що «нинішнє керівництво УПЦ МП зробило дуже серйозну помилку - від формального нейтралітету, якого вони дотримувалися в останні місяці, вони фактично перейшли до опозиційності. Це може мати дуже сумні наслідки для цієї церкви і для її місця в українській міжконфесійної структурі». Він стверджує, що частина парафій відкололася, а прихожани почали ставитись критично до Московського патріархату та його єпископів.

Андрій Зубов, російський історик, доктор історичних наук та професор МДІМВ, говорить, що вплив Московського патріархату в Україні знижується настільки швидко, що навіть багато єпископів обмірковують перехід до Української церкви. Ключовою подією стали дії з боку митрополита Онуфрія, який не піднявся під час вшанування пам'яті воїнів, які захищали Україну. Цю образу лише дехто зміг забути, в той час як більшість вважає за необхідне піти з Московського патріархату.

Богдан Тимошенко, настоятель храму св. Великомученика Димитрія Солунського в с. Бузова та глава відділу соціального служіння та благодійності Переяслав-Хмельницької та Білоцерківської єпархії УПЦ КП зазначає, що судячи з його досвіду, протягом минулого року церква Московського патріархату надзвичайно швидко втрачає свої позиції. Хоча й не дуже багато парафій переходять до Київського патріархату, багато прихожан перестали відвідувати церкви МП. Це означає, що Московський патріархат розпадається і це слушний час для обговорення об'єднання.
Настоятель вірить, що скоро буде одна єдина православна церква - сильна, визнана усім світом. І це відбудеться в результаті розпаду Московського патріархату та переходу священників, єпископів та архієпископів до Київського, а не в результаті офіційного об'єднання.

Олександр Палій, політолог та історик, вважає, що Московський патріархат спричинив таку ситуацію, ставши політичною зброєю Кремля, а не спільнотою, яка підтримує справжню віру. Все менше українців підтримують Московський патріархат. Коли люди перестають вірити в церкву, вона перестає існувати. І саме це, він вважає, відбудеться з Московським патріархатом.

Переклад - Олена Остапюк 
http://vilni-novyny.blogspot.com/2015/06/moskovsjkij-patriarhat-vtrachaje-svij-vpliv-v-ukrajini-ta-za-jiji-mezhami.html