08.07.2015

ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію з осудом дій Росії в Україні

Парламентська асамблея Організації з безпеки і співпраці в Європі (ПА ОБСЄ) на своїй щорічній нараді у Гельсінкі ухвалила у середу дві резолюції щодо України.


Одна засуджує викрадення українських громадян Росією та закликає до негайного їх звільнення.

Інша резолюція, яку підготували спільно Україна та Канада, визнає дії Росії актом військової агресії проти України.

Як повідомляється у прес-релізі організації, за резолюцію проголосували 96 парламентаріїв, 32 утрималися, лише сім проголосували проти.

Документ вимагає від Москви припинити постачання зброї бойовикам, припинити надсилати своїх військових на територію України і виконати Мінські угоди. Серед тих, хто не підтримав резолюцію - делегати Франції, Швейцарії і Вірменії. Деякі представники, зокрема з Нідерландів та Кіпру – утрималися від голосування. Депутат Семерак заявив, що це його обурює.

Щодо окупації Криму - Парламентська асамблея ОБСЄ заявляє, що референдум, проведений 16 березня 2014 року в Криму, не має юридичної сили. Делегати закликають Російську Федерацію «анулювати незаконну анексію цього регіону, а держави-учасники утримуватися від будь-яких дій чи контактів, які могли б бути витлумачені як визнання незаконної анексії Автономної республіки Крим та міста Севастополя», - наголошується в резолюції ПА ОБСЄ, яку ухвалили у середу у Гельсінкі.