30.07.2017

Подорожчання курятини в Україні пояснюється виключно зростанням експорту - економіст



Подорожчання м'яса курей в умовах монопольного ринку в Україні пояснюється виключно зростанням експорту.

Таку думку висловив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, пише Поштівка.

«Виробництво курятини на сьогоднішній момент повністю індустріалізовано, основний сегмент ринку виробляється промисловим способом, причому декількома виробниками, а коментувати ситуацію на монопольному ринку може тільки Антимонопольний комітет», - пояснив експерт.

За його словами, в ситуації з винятковим положенням на українському ринку виробники курятини використовують для збуту ту продукцію, яка в силу тих чи інших причин не потрапляє на зовнішні ринки.

Так, за перевиробництва курятини та курячих яєць в умовах експортних обмежень монополіст знижує ціну на продукт в Україні і позбавляється від надлишків.

Коли ж експорт зростає, як пояснив О. Пендзин, пропозиція на внутрішньому ринку різко скорочується, і ціни, відповідно, підскакують. Так, наприклад, в ситуації з яйцями коливання вартості можуть доходити до 40% протягом місяця-двох.

Нагадаємо, за підсумками перших шести місяців 2017 року, в Україні було вироблено 529,3 тисячі тонн м'яса птиці. Із загального обсягу, 431,8 тисяч тонн становить свіже та охолоджене м'ясо, ще 97,5 тисяч тонн вироблено замороженої продукції. В цілому, за січень-червня обсяги виробництва м'яса птиці в Україні зросли на 25,3%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Якщо розглядати свіже та охолоджене м'ясо, то його виробили на 46% більше, ніж рік тому.