09.07.2017

До Криму турбіни завезла фірма, яка належить Siemens

турбіни Siemens
Дві турбіни Siemens в порту Севастополя

Днями інформагенція Reuters дізналася, що у Крим для будівництва електростанцій були поставлені газові турбіни концерну Siemens.

Продукція німецької компанії виявилася на півострові у порушення антиросійських санкцій, передає кореспондент Поштівки. Вчора агенція оприлюднила нову інформацію, згідно з якою поставками турбін в Крим займалося російське ЗАТ "Інтеравтоматика", у якій Siemens володіє 45,7% акцій.

"Інтеравтоматика" є однією з фірм, що беруть участь в монтажі і введенні в експлуатацію поставлених в Крим газових турбін, – повідомили Reuters три джерела, близьких до проекту.

Згідно з інформацією на сайті, ця компанія займається впровадженням на електростанціях автоматизованих систем управління, заснованих на "застосуванні сучасних високонадійних мікропроцесорних засобів контролю і управління, що випускаються концерном Siemens або по його ліцензії".

На російськомовному сайті Siemens "Інтеравтоматика" називається одним з ключових партнерів німецької фірми, – відзначає агентство.

Відповідаючи на питання журналіста про участь "Інтеравтоматики" у будівництві електростанцій на півострові, представник Siemens заявив, що концерн дотримується своєї початкової позиції про непричетність до подій.

Співробітник компанії підкреслив, що сприяння в установці турбін і гарантійні послуги Siemens надавати не збирається.

"Ми займаємося розслідуванням участі "Інтеравтоматики" у поставках газових турбін і, якщо ця інформація виявиться правдою, ми приймемо всі необхідні кроки, щоб припинити цю діяльність як можна швидше", – додав співрозмовник Reuters.

У російській компанії "Технопромекспорт", яка будує Сімферопольську і Севастопольську ТЕС в Криму, відповідати на питання журналістів відмовилися. В "Інтеравтоматика" ситуацію не прокоментували.

Агенція відзначає, що участь "Інтеравтоматика" в проекті на території Криму може викликати питання до концерну Siemens, який дозволив своїй продукції потрапити на територію, оголошеною більшістю західних країн анексованою. У той же час встановити пряму причетність Siemens до поставок на цей момент не є можливим.

Напередодні Siemens "увімкнув дурня" і оголосив, що створює робочу групу для розслідування ситуації. "У нас немає точних даних про постачання наших турбін в Крим, проте ми серйозно ставимося до цих чуток і створили спеціальну групу для розслідування цього питання", – підкреслили у компанії. У "Технопромекспорт" заявили, що закупили комплекти турбін на вторинному ринку і провели модернізацію установок власними силами.