08.08.2017

Захисник КПУ - ким є суддя Кузьменко, що повернув Балчуна під Омеляна


Суддя Окружного адміністративного суду м. Києва Валерій Кузьменко, який днями визнав незаконною постанову уряду про виведення "Укрзалізниці" з-під контролю Мінінфраструктури, ще до цього ухвалив низку одіозних рішень.


Так, Вища кваліфікаційна комісія суддів України відкрила і завалила дисциплінарні справи стосовно шести суддів, зокрема Кузьменка за зверненням нардепа О. Продан. Йому інкримінували порушення основоположного конституційного права громадян на мирні зібрання, що спровокувало подальшу ескалацію силового протистояння демонстрантів з правоохоронними органами в столиці, повыдомляє Depo.ua.

Отже, Кузьменко запам'ятався такими справами:

1. Постановою від 06.12.2013 встановив обмеження права на мирні зібрання шляхом заборони депутатській фракції партії "УДАР Віталія Кличка" та іншим суб'єктам, що реалізують право на мирні зібрання, проведення заходів з 07 грудня 2013 року по 07 січня 2014 року Києві на вул. Інститутська, Лютеранська, Шовковична, Командарма Каменєва.

2. Перебуває разом з Януковичем і Ко у списку винних у кровопролитті на Майдані. Громадянський рух Литви "За демократію. Україна" та громадське об'єднання Незалежна республіка Užupis склали свій список винних українських чиновників, суддів, олігархів і закликали владу Литви та Єврокомісію негайно наслідувати їх приклад. Кузьменко - у цьому списку.

3. Своїм рішенням дозволив остаточно віджати садибу і будинок українського художника В.Д. Орловського та меморіальний будинок, в якому жив М. К. Пимоненко,
Пунктом 9 спірного рішення (КМДА доручено передати Товариству з обмеженою відповідальністю "Фонд розвитку будівельних ініціатив" будівлі та споруди дитячого санаторію "Салют" Київського міського дитячого санаторно-курортного об'єднання за адресою: м. Київ, вул. Гоголівська, 26-28, у власність.
Дізнавшись про всі ці порушення, місцеві жителі звернулися до Окружного адміністративного суду про захист прав, свобод та інтересів із позовом, в якому просили визнати протиправним та скасувати пункт 9 рішення Київської міської ради № 739/1400.
Адміністративна справа потрапила до судді Кузьменка. Він відмовив у задоволенні позовних вимог, обґрунтовуючи рішення тим, що не було доведено належність до пам'яток будівлі на Гоголівській, 28, хоча споруди за цією адресою є пам'яткою історії – Садиба і будинок українського художника В.Д. Орловського та меморіальний будинок, в якому жив М. К. Пимоненко, взято на облік та під охорону держави як пам'ятку історії та культури місцевого значення.
4. Саботував заборону Компартії. Він виступив лідером суддівського бунту Окружного адміністративного суду Києва. Судді заявили про самовідвід. Міністр юстиції Павло Петренко, який і подавав відповідний позов по КПУ в цей суд, заявив, що жоден закон не надає судді права одноосібно ухвалювати рішення про повний самовідвід колегіального органу, яким є склад суду Київського окружного адміністративного арбітражу. Мінюст має намір ініціювати перевірку та звільнення всіх "самовідведених" суддів Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС).

Нагадаємо, що 4 серпня міністр інфраструктури Володимир Омелян сповістив про судове рішення, яке скасовує виведення "Укрзалізниці" з-під контролю Міністерства інфораструктури. Його ухвалив суддя Валерій Кузьменко. Однак в Мін'юсті вважають це рішення незаконним і обіцяють його оскаржити, коли воно з'явиться в реєстрі судових рішень.

На засіданні 18 січня 2017 року уряд ухвалив постанову №52 про зміни до статуту ПАТ Укрзалізниця, згідно з якими, Міністерство інфраструктури втрачає право бути органом управління компанії.

Олексій Голобуцький